Tlf: 4196 1762 el. 8177 2907  mail: boesjuletraer@gmail.com 

Dyrkning af juletræer

Inden juletræet kan sættes ind i stuerne i december måned, pyntes og gaverne lægges under går der en  lang proces.

Frøene der skal blive til nye juletræer bliver samlet fra grankogler og sås i planteskole, hvor de står i tre til fire år inden de er klar til at blive plantet ud på marken eller i skoven. Herefter tager det let seks til syv år inden juletræet står som vi kender det. 

I løbet af de seks til syv år træet vokser sig til det juletræ vi kender, bliver træet passet og plejet i skoven. Pasningen og plejen af juletræet består bl.a. i bundklipning af træet, formklipning af træet, påsætning af fuglepinde, påsætning af topclips mv. Pasningen kræver at man er forbi hvert enkelt træ flere gange om året i løbet af de år træet vokser sig til den rette juletræshøjde.


De forskellige træarter

De mest udbredte arter vi i dag bruger til juletræer her i landet er normannsgran og rødgran. Herudover findes en række andre nåletræarter, som i begrænset omfang bruges til juletræer, f.eks. nobilis, blågran, fyr og fraisergran. De to sidst er forholdsvis udbredte i visse lande.


Normannsgran:

Normannsgran eller ædelgran som den også kaldes blev mere og mere populær i den sidste halvdel af 1900 tallet. Den har tættere grene og større dybgrønne nåle end rødgran og holder sig generelt længere i den varme stue end rødgran og kan stå julen over uden at drysse.



Normannsgrannen kommer oprindeligt fra Kaukasus og er indført i Danmark i 1850. 

Nålene er 2-3 centimeter lange, mørkegrønne og balanke. Ikke stikkende i modsætning til rødgran.


Rødgran

Rødgran var i begyndelsen det meste almindelige juletræ. Sikkert derfor forbindes det af mange stadig som det mest klassiske juletræs type. I H.C. Andersens eventyr "Grantræet" er det en rødgran han skriver om.

I gamle dage da skikken med juletræet begyndte var forholdene i de danske hjem en anden end i dag. Bl.a. var opvarmnings mulighederne anderledes, oftest uden centralvarme, hvilket gav koldere og fugtige hjem end vi kender i dag. Det var optimale forhold for rødgran, som begynder at miste sine nåle ved stigende temperaturer. En rødgran kan stå inde cirka en uges tid inden den begynder at drysse.

Rødgran nåle er et par centimeter lange, grønne og stikkende.

Rødgran er indført i Danmark i 1700-tallet og er en af hovedtræarterne i skovbruget. Rødgrans naturlige udbredelse er den østlige del af nord- og mellemeuropa.



Køb årets juletræ her